Vi anbefaler at du setter denne siden som bokmerke slik at du alltid har utstyrslisten for hånden.
En alpin skitur, populært kalt topptur eller randonee er en fantastisk aktivitet, men krever en del utstyr og kunnskap og kan derfor virke litt avskrekkende eller utilgjengelig for mange. Kunnskapen må du legge grunnlag for selv, men hos oss på Sportsnett skal vi hjelpe deg så godt vi kan med utstyret.
De fleste som adopterer denne fritidsinteressen har vært en dag eller to i vinterfjellet før, men da som oftest i et preparert langrennsspor i noe mer oversiktlig og flatere terreng. Det største skillet utstyrsmessig er sikkerhetsutstyret man må ha med.
Det viktigste er skredredningsutstyret. Det består av en sender/mottaker (populært kalt skredsøker), spade i metall og søkestang. Dette er utstyr som du ikke bare bruker for din egen skyld, men vennene og/eller familien du er på tur med.
Videre kan vi nevne at hvis du er på tur i for eksempel Jotunheimen, uten mobildekning og langt fra folk og hytter kan et fall uten hjelm gi store konsekvenser. Ikke bare for den som faller, men også for turfølget som blir stillestående lenge (i påvente av, eller forsøk på hjelp) i vinterfjellet. Se så punktet om bekledning nedenfor.
Mye annet kan nevnes, men her er det også verdt å trekke fram en svært utbredt mangel på bruk av sele på skiturer på snødekt bre og tilhørende bre-redningsutstyr. Igjen med Jotunheimen som eksempel, det er vanskelig å unngå å krysse en isbre når du er på alpin skitur der. Faller du ned i bresprekk uten at du har på sele, gjør det redning svært krevende og du utsetter turfølget ditt for potensiell fare med lang eksponering i alpint vinterfjell.
Kort fortalt, ha sikkerhetsutstyret og tilhørende kunnskap i orden, ta kurs eller lei en sertifisert guide (Nortind eller NF).
Utstyrslisten
Nedenfor følger en komplett liste over hva du trenger på en vanlig topptur.
- Sekk (må ha plass til alt utstyret inni sekken, det eneste som er ok å ha utenpå er isøks og hjelm). Kan være greit med et eget rom for skredutstyr og annet sikkerhetsutstyr og ha muligheten til å bære skiene på sekken.)
- Alpine turski, staver, sko, binding og feller. Alt fra lette fjellski, til tunge frikjøringski og alt imellom. Kom innom oss for en prat, eller send oss en epost, så skal vi hjelpe deg med hva som er riktig for deg og de turene du skal på.
- Sender/mottaker, spade og søkestang
- Bekledning på kropp og i sekk som gjør at du holder ut en lang dag i fjellet i krevende vær. Hvis du forventer dårlig vær, eller vil være forberedt på alt så kan skallbekledning oventil og nedentil være riktig for deg. Er du på jakt etter noe med litt mer komfort, kan det være lurt å se nærmere på softshell-alternativ (gjerne med windstopper membran). Suppler med ziplongs/varmebukse og dunjakke i sekken. Tenk på det sånn at du må ha noe som er behagelig å gå i, men som tåler skiftende vær, og tilleggs bekledning som holder deg tørr og varm skulle noe uforutsett skje og du blir stående/sittende/liggende en stund eller om du bare vil ta en lang lunsjpause uten å fryse. Bruk ull eller fleece innerst. Er det kaldt og du har behov for en mellomlagsjakke, bør den være pustende/god fukttransport, hurtigtørkende, litt værbeskyttende og ikke for varm til å bevege seg i.
- Hjelm (kan være klatrehjelm, skihjelm er anbefalt og multi-sertifisert er best)
- Hodelykt (noen ganger kan det være lurt å starte tidlig, en alpin start om du vil, det blir sent eller hvis noe uforutsett skjer)
- Vindsekk (Man bør ha med seg mange nok / stor nok, slik at hele turfølget er i ly)
- Førstehjelpssett (bør inneholde minimum gnagsårplaster, tape av noe slag (sport, leuko, kinesio...), kompress, smertestillende og evt personlige medisiner. Noen velger også å ta med en eurosplint. Den veier lite, men tar litt plass.). Det viktigste førstehjelpsutstyret for fjellbruk er likevel muligheten til å holde pasienten varm. Etter å ha sørget for frie luftveier og stanset blødninger er det viktigste du kan gjøre å forhindre hypotermi. Det innebærer isolasjon mot bakken, varme klær/sovepose og vindsekk.
- Kart, kompass, gps (kan være tilstrekkelig med telefon med forhåndsnedlastet kart hvis man er trygg på at batteriet holder, har telefonen nærme kroppen og har med ekstra batteri)
- Solbriller og solkrem. Skibriller/goggles kan også vurderes.
- Reparasjonssett (Kan for eksempel inneholde skistropper i gummi, et lite multiverktøy, en ekstra trinse og fellevoks)
- Ekstra batteri og lader til telefon, klokke, s/m og lykt
- Litt toalettpapir, antibac og en lighter i en plastpose
- Vannflasker (bør romme nok til en lang dag i fjellet, hvis ikke må du smelte snø ved at du har med en liten kjele og brenner, men det krever godt vær)
Avansert nivå
Så til utstyret for de litt mer avanserte turene. Her snakker vi krevende til komplekst terreng med kryssing av isbre og brattkjøring.
- Skarejern (Har du ski bredere enn ca 100mm under fot eller forventer du skare og vindblåst bratt terreng er det mye lettere å traversere med skarejern. Pass på at de passer binding og ski)
- Stegjern (bør være så små og lette som mulig. Man klatrer sjelden is på skitur, men det kan være bratte partier med hard snø og stein hvor man bærer skiene på ryggen)
- Isøks (bør være 45-50cm, noe lenger er ugunstig på skitur). Den kan både brukes som sikkerhet for å forhindre et fall/utsklidning, stoppe en utsklidning og som et anker ved redning på bre.
- Sele og en 120cm slynge (Vi anbefaler så liten og lett som mulig, men alt av klatreseler fungerer. Husk at skal du for eksempel gå en tur som høgruta i Jotunheimen er det flere av dagene du har den på nesten hele dagen og den bør derfor være behagelig å gå og bevege seg i). Slyngen brukes til å slå kuhale/børedrag i innbindingen på selen og bæres på tvers over brystet slik at om du faller ned i en bresprekk er det enklere å feste seg inn på redningstauet på et høyt punkt på kroppen. Sele bør også med hvis du nødvendigvis ikke skal krysse bre, men skal rappellere ned i en renne eller lignende.
Det samme gjelder tau, eventuelt utstyr for å bygge et anker og en skrukarabin er minimum.
- Breredningsutstyr (Her er det mye som kan fungere godt, men vi anbefaler at minst to i turfølget bærer og kan bruke følgende: Tau til redning 25-35m, progress capture pulley, tibloc, isskrue, 3x skrukarabin, vanlig wire karabin, 120cm slynge.)
- Nødpeilesender med aktivt abonnement (veldig lurt å ha om du skal på tur utenfor mobildekning)
- BCA link radio / «walkie talkie» (kan være veldig greit å ha når det er en stor gruppe eller man trenger å kommunisere over avstand).
Overnatting
Skal du gå en hytte til hytte tur, er det også lurt å ha med:
- Lakenpose og håndkle (så slipper du å kjøpe eller leie på hyttene)
- En ren T-skjorte el.l. til å bruke under middag og frokost på hyttene
Til sist, for de mest ambisiøse turene, eller de som kanskje vil kombinere turen med overnatting ute eller klatring:
- Sovepose (Man må muligens kombinere med noen av klærne man har med, men gode eksempler kan være Rab Mythic serien eller Extreme Light/Alpine serien til Mountain Equipment)
- Liggeunderlag (Thermarest Xtherm har det beste varme til vekt forholdet)
- Brenner, kjele, drivstoff og skje til frysetørket turmat (MSR Reactor/Windburner er veldig godt egnet. Lettere alternativ kan være en titankjele i kombinasjon med Soto Windmaster).
- Et ultralett, men solid vintertelt som det er plass til i en sekk det går an å kjøre på ski med. (Sjekk ut MSR Front Range, HMG Ultamid eller tilsvarende konstruksjoner. Du trenger kun ytterduken og teltstangen består av to skistaver stroppet sammen med skistropper i gummi. Et telt du kan stole på i all slags vær til vel under en kilo er ganske fantastisk!)
- Relevant klatreutstyr (men det får bli en liste til en annen gang).
God tur!
Hilsen oss i Sportsnett